Aktualitások a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége életéből

Beküldve: KÉSZ hírek.

Dr Csanád Béla professzor és mintegy ötven társa húsz évvel ezelőtt alapították meg a

Keresztény Értelmiségiek Szövetségét. A tatai csoport is az alapító elnök és Dr. Lanczendorfer Erzsébet jelenlétében 1994 novemberében jött létre, tehát ez évben mi is jubileumot ülünk.

Az országos megemlékezéseknek több formája is van. A Magyar Katolikus Rádióban a Keresztény Közéleti Akadémia című műsor minden pénteken 20 órakor jelentkezik, amikor is a KÉSz egy-egy csoportja mutatkozik be. (Az adás középhullámon fogható a Dunántúlon a siófoki adó vételkörzetében: 1341 kHz, Budapesten és környékén a lakihegyi adó: 810 kHz, a keleti országrészben a szolnoki adó vételkörzetében: 1341 kHz ,vagy interneten is meghallgatható http://www.katolikusradio.hu/?m_id=6).

Az első 20 év ünneplése alkalmából emlékülés konferencia és találkozó volt az esztergomi

Szent Adalbert Konferencia Központban és a Vármúzeumban. A szeptember 4-6. között megrendezett re programsorozat első napján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a találkozó fővédnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Szombaton az ökumenikus imát követően, emlékező felszólalások során a tataiak számára kedves ismerősök, Borián Tibor piarista tanár, Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő, Mácz István író, és több KÉSZ-es vezető következtek. Ezután hangzott el Hámori József biológus, egyetemi tanár előadása: Az anyanyelv szerepe magyarság jövőjében címmel. Lehet-e etikus a gazdaság? Tette fel a kérdést Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár. A mai konzervativizmus mondanivalóját Piukovics Gábor a Magyar Konzervatív Alapítvány alapítója ismertette be. Az ebédszünet során meglátogathattuk az érseki levéltárat ahol még az Aranybulla hiteles másolatát is megszemlélhettük 1316-ból (mind a hét eredeti megsemmisült).

A délutáni programot Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke kezdte Összefogás a keresztény értékek képviseletében című előadásával. Veszélyben az ifjúság! Hívta fel a figyelmet Hoffmann Rózsa a PPKE docense, országgyűlési képviselő. Majd Erkölcsi válság – diagnózis és terápia Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek gondolatai következtek.

A továbbiakban pódiumbeszélgetések zajlottak a DEMOGRÁFIA ÉS NEMZETSTRATÉGIA, GAZDASÁG(I VÁLSÁG), MODERN KORI KONZERVATIVIZMUS, CIVIL ÖSSZEFOGÁS A KERESZTÉNY ÉRTÉKEK KÉPVISELETÉBEN, ÉRTELMISÉGI VÁLASZOK, ERKÖLCS(I VÁLSÁG)

szekciókban. A napot bankett zárta.

Vasárnap 9 órától Orbán Viktor a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke előadását hallhattuk, amit a zárszó követett. Közös szentmisén a vizivárosi templomban vetünk részt.

Az országos KÉSZ zarándoklat napja 2009. október 3. helyszíne Kecskemét lesz a következő programmal: 10 órától gyülekező Kecskemét Főterén a Nagytemplom előtt (Kossuth tér 1.) 11.00 órakor szentmise a Kecskeméti Nagytemplomban, főcelebráns Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Délben agapé az Érseki Helynökség nagytermében, 13.30-tól a kecskeméti Arborétum megtekintése, majd 14.30-kor előadás a környezetvédelemről a Mária műemlék-kápolnában. 15.15 kezdettel Keresztút Osztie Zoltán vezetésével. A zarándokútra tagjainkon kívül is mindenkit örömmel várunk.

A tatai kész csoport 15 éves jubileumi programsorozata, az alakulása 10. évfordulóját ünneplő Magyar Piarista Diákszövetség tatai tagozatával közösen november 2. hetében zajlik le. Kapcsolódva a Szent Imre napi búcsúhoz hálaadó szentmisén veszünk részt, melyet Dr. Osztie Zoltán a KÉSZ országos elnöke celebrál. Az Esterházy Énekegyüttes Menner Bernát Missa Brevisét énekli. A hét folyamán a szerzetesrendek és Tata témájában is hallunk előadásokat. Zárásként szombaton az ilyentájt szokásos Szent Erzsébet jótékonysági bált, majd vasárnap az ugyancsak hagyományos Tata és környéke templomi kórusainak találkozóját tervezzük. Szeretnénk a kerek évfordulókat tartalmas programokkal emlékezetessé tenni, programjainkon szeretettel látunk minden érdeklődőt.

Izing László

elnök, KÉSZ tatai csoport,

titkár, MPD tatai tagozat

Tevékenységi körünk

  • Rendezvényhelyszín, terem bérbeadás
  • Egyesületi tevékenységek
  • Neszmélyi borút központi helyszíne
  • Civil összefogási központ
  • Ajándék, könyv

Terembérlés

Óránkénti bérleti díja a konyhahasználattól függ. Fűtési szezonon kívül a terembérlet: 2500Ft+ÁFA/óra.
Érdeklődni, foglalni a 20-9270134-es telefonszámon, valamint a ház weboldalán lehet.

Elérhetőségeink

Telefon: 06-20/927-0134
Cím: 2890 Tata, Fazekas u. 4-6.

Nyitvatartás

Hétfő 14-17 óráig

Kedden és csütörtökön 12-15 óráig